14 април, 2009

Идеи за Великден

За пръв път в живота си няма да съм в родния си град за Великден.
За пръв път в живота си няма да отида с майка ми на вечерната литургия и няма да обикаляме църквата заедно.
За пръв път няма да крием с шепи пламъчетата на свещичките, опитвайки се да ги занесем до вкъщи, без да изгаснат.
Този момент ни е много личен. Тротоарите са осеяни с трепкащи пламъчета и от общината като че ли нарочно не пускат уличното осветление. И в този мрак, не страшен и оживен все пак от присъствие, ние сме си само двете-майка и дъщеря.
За първи път ще се случи така, защото заменям милата, домашна картинка с пътешествие до замъците Нойшванщайн и Линдерхоф във Фюсен, Германия с кемпер. Организираното приключение включва разходки в Мюнхен, Виена и Будапеща. И, разбира се, всички непредвидени интересности, които видим по пътя. И всичко това като охлювчетата - с къщичката "на гръб", нещо което никой от нас не е правил досега. Не съм сигурна дали в цялата трескава подготовка ще успея да боядисам дори едно яйце, затова тук ще дам някои идеи, които бих осъществила, ако не беше "За пръв път в живота си...".

Декорация на яйца

1. Декупаж

Необходимости:
мека хартия или разноцветни салфетки
ножица или перфоратор с интересни форми
декупажно лепило (или лак), четка
Интересната визия се постига с натрупване на слоеве, т.е. не е притеснително, че се застъпват формите. Така се създава интересен оптичен ефект и своеобразна плътност. Изрязаните (или перфорирани) формички се закрепват с по капка от декупажното лепило, а след това цялото яйце се минава с тънък слой от него. Сигурна съм, че това ще му придаде и допълнителна здравина, така че ще излезе най-добрият борец. Подредени в кошница с великденска трева, са като истинска цветна градина.

С малко повече въображение и дизайнерска мисъл могат да се създадат истински произведения на изкуството.

2. 3D дизайн
Необходимости:
хартия с щампи на зайчета, пеперудки, пилета, цветенца и всичко, което може да направи човек щастлив и с пролетно настроение. Може и просто да се изпринти предварително направен "букет" от форми
ножица, декупажно лепило, брокат (глитер на прах или просто червен пипер)
Интересната визия се постига като фигурите не се прилепват изцяло върху черупката, а някои части се оставят така че да се получи триизмерен ефект. Върху бялото яйце може да се поръси (или с потупване) внимателно червен пипер, така че да стане на точки. Това създава оптически по-плътна и реалистична повърхност, върху която после се лепи. Покрива се с прозрачна акрилна боя, за да се запази ефектът на точките. Композицията с хартиени фигурки е изцяло свободна. Цялото яйце се поръсва с брокат.


3. Яйца с вратовръзки
Необходимости:
копринена вратовръзка или риза (които, разбира се, няма повече да се носят)
парче бяла покривка (или кърпа)
3 с. л оцет, олио
Вратовръзката се нарязва на парченца, достатъчно големи, за да могат да покрият едно яйце. Завива се с шарките към яйцето. След това се увива и в парче от бялата кърпа. Поставя се в стъклен или емайлиран съд, залива се с вода, към която се добавят лъжиците оцет. След кипването на водата се оставя за още около 20 минути. Развиват се парчетата плат и за повече блясък се полира с олио. Принтът от вратовръзката се отпечатва върху черупката на яйцето, посредством горещата вода. Хубаво е, ако разполагаме в повече модели и цветове вратовръзки.
4. Глитер
Необходимости:
глитер- паста, прах
лак за декупаж, четка
Вместо традиционните бои за яйца, които се предлагат по магазините, може да се използват художнически такива-като например глитер във всичките му разновидности. Ако е на прах-предварително се покрива яйцето с тънък слой лак, за да полепнат прашинките. Ако е паста-се нанася с четка или малка шпатула. Смесването на различни нюанси допълнително ще обогати цветовата гама. Може да се добави класическо златно и сребърно за металически отбясъци.
5. Дантелени яйца
Необходимости:
дантела от дреха или покривка (панделки или ширити с интересна форма)
гумени ластичета
ножица
традиционна боя за яйца
Изрязаните с ножица парчета дантела се поставят върху яйцето под наклон и с дължина по желание. Връзват се на възел или се прикрепват с гумена ластичка (от тези, които най-много скубят косата). Може да се направят концентрично, пресечно, симетрично или да покрият цялото яйце. Трябва да се стегне добре, за да не прониква боя под плата. "Опакованите" яйца се поставят в купата с разтворена боя и се боядисват по стандартния начин. След като изсъхнат, ластичката и дантелата внимателно се махат, за да оставят своята красива бяла следа. Нежността на дантелата придава невероятна ефирност.


6. Класиката
Ежегодното боядисване на яйца при мен включва няколко техники:
- обикновено боядиване в 4 цвята
- добавяне на олио в боята, което оцветява яйцето на петна и точки. Прехвърлянето от една в друга боя създава истинска цветна палитра върху черупката.
- поставяне на стръкчета зеленина - копър, детелина, магданоз и други, завиване в чоропогащник и боядисване. Върху яйцата се отпечатват красиви бели стръкчета.
- варене във вода с добавени люспи от червен лук. Яйцата стават в красиви жълто-оранжево-червени отенъци. Истинска есенна буря насред напъпилата пролет :) Много са красиви и всяко е уникално със собствената си шарка.
- боядисване с капки боя и памук. Всяко яйце се завива в парче памук и върху него се капе по малко от различните бои. Резултатът е непредвидим, но винаги много красив.
- рисуване с восък. Миналата година отделих часове, за да рисувам яйцата със специална писалка, свещ и восък. Резултатът наистина е великолепен. Нужно е търпение, защото по-красивите яйца са с фини и нежни повтарящи се детайлчета.
- седефени бои, кристали, термостикери. Тази година има нов модел комплект с бял магически молив. Рисува се върху вече боядисаното яйце, като моливът оставя плътна бяла следа върху боядисаното.


Декорация на дома
1. За търпеливите (и за децата) Яйца пчелички
Необходимости:
прежда-черна и оранжева, корда, паус, художествена тел, лепило
Все пак идва пролет и пчеличките започват да жужат нявсякъде около нас :)
Търпеливо се навива нишката от преждата около яйцето, като се редува жълто и черно за тялото на пчеличката. Крилцата се изрязват от паус или друга прозрачна хартия и се залепват за преждата, така че залепеният край да остане под нея. Кордата се прокарва между нишките и се връзва на възел в горния край. От няколко парченца художествена тел се оформят крачета и пипалца, за да заприличат яйцата съвсем на пчелички. Жуженето обаче трябва сами да си осигурите :)
Във великденския двор могат да се "пуснат" още - яйца калинки, яйца прасенца, яйца кравички и яйца зайчета.
2. Салфетка зайче. Съване на салфетки за празничната трапеза винаги създава приятна атмосфера. Давам само идеята и снимката. Как става-не мога да кажа :)
3. Рисувани и гравирани щраусови яйца. Огромните яйца предоставят площ, на която могат да се родят истински шедьоври. Въпреки това върху заоблената форма се рисува доста трудно. Рисувано щраусово яйце икона има в тук в магазинчето на сайта. Има такива с приказни сюжети и флорални елементи. Мариана Кръстева пък гравира черупките на щраусовите яйца и ги превръща в прекрасности. Налични в магазина на сайта - Лотус, Листа и цветя и Хибискус.
Хитрости
1.За да съхнат яйцата, без по тях да остава следа от повърхността, върху която лежат, се прави специална плоскост. Тя е от стиропор със забити в него игли. Яйцето ляга върху иглите и така се предвазва от грозното петно, резултат от лягането на масата.
2.Използването на гумени ръкавици спестява непритяното и досадно боядисване на дланите и ноктите с боя (не че това е голяма хитрост, но все пак).
3.Яйцата от пъдпъдък са с петна по природа. Достатъчно е само да се поставят за 1 минута във вода с разтворена боя. Резултатът е истински красиво яйце, декорирано хем от природата, хем от човека. Децата са луди по тези малки яйчица. Непорасналите момиченца също.
4.Ако се счупят яйцата при варене и останат по-големи черпуки, могат да се използват за оригинална декорация. Във вътрешността на черупката се поставя по една чаена свещ. Подредени на стабилни подложки черупките-свещи са красива, естествена декорация за масата.
Още страхотни идеи има тук
Традицията
Първото яйце винаги се боядисва в червено. С него се прави кръстен знак по челата и бузките на децата за здраве. Оставя се пред домашната икона през цялата година и с него се бае против уроки и болести, против природни бедствия и стихии. Често се заравя в средата на нивата или лозето, за да предпазва хората от градушка и пожари. Червени яйца се поставят и върху обредните великденски хлябове. Освен с великото Възкресение Христово за българите празникът съвпада и с древни езически представи за раждащата се природа, възкръсващата с жизненост. Народът вярва, че ако не е този ден, земята ще се сгромоляса в бездната и светът ще се затрие. Сутринта на първия празничен ден всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта от църквата се отнасят да догори вкъщи. На празничната трапеза задължително се отговява (край на започналия на Заговезни пост) с великденско яйце и обреден хляб. Всички се чукат с червени и писани яйца за здраве. Младоженците гостуват на кумовете и родителите на булката, като носят яйца и великденски кравай. Момите и ергените връзват люлки под дърветата и до късна вечер се люлеят и пеят песни с любовно-женитбени сюжети.

2 коментара:

  1. хубави дни ви пожелавам, Рос, да направиш много снимки и....честит рожден ден и от мен, бъди красива! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни предложения!Само малко повече време да ми остане покрай замесването на козунаците и ще се възползвам от красивите идеи. :)

    ОтговорИзтриване